Onze ouders definiëren veel van wie we zijn, van de kleur van onze ogen tot onze goede en slechte eigenschappen. Maar ze geven ons ook iets anders dat onze levens kan vormen: een unieke gemeenschap van nuttige bacteriën.
Wanneer je eenmaal gewend bent aan het idee dat bacteriën goede dingen doen, is het feit dat ieder van ons een eigen unieke gemeenschap van microben heeft best interessant. Bacteriën voeren belangrijke taken uit en zonder hen zouden we niet zo gezond zijn als we vandaag de dag zijn. Dus hoe ontstaan deze individuele ecosystemen eigenlijk en wat betekent het voor onze toekomstige gezondheid?
ALS WE DRIE JAAR OUD ZIJN, HEBBEN WE AL EEN COMPLEX BACTERIEEL ECOSYSTEEM ONTWIKKELD.
Onze bacteriën zijn bij ons vanaf onze geboorte
Onderzoek naar microbieel leven staat nog in de kinderschoenen, maar met recente onderzoeken ontdekken we steeds meer over hoe we onze eigen reeks van minuscule organismen ontwikkelen. Wetenschappers geloven dat onze vroegste microbiële ontwikkeling bij onze geboorte plaatsvindt. Iedereen weet dat een bevalling nogal een chaos kan zijn, maar tot nu toe realiseerden we ons nooit helemaal wat er nog meer gebeurt bij een bevalling.
Huidig onderzoek maakt de suggestie dat het geboorteproces helpt om de eigen bacteriële gemeenschap van de moeder aan haar kind over te dragen, een minuscule maar cruciale soort erfenis. Deze overgang gaat door gedurende het borstvoedingsproces - de aanwezigheid van oligosachariden in menselijke moedermelk was lang een mysterie, omdat baby's deze complexe suikers niet uit zichzelf kunnen verteren. Maar oligosachariden voeden een soort bacterie in de darmen van baby's die ze wel kunnen afbreken, wat het kind op zijn beurt weer voedt.
Bacteriën groeien met ons op
Gedurende onze jeugd gaan we door met het proces van ophoping, waarbij we bacteriën (zowel goed als slecht) opnemen van verschillende objecten, de mensen met wie we omgaan en onze natuurlijke omgeving.
Er wordt gedacht dat een van de grote verschillen in bacteriële samenstelling tussen het gemiddelde individu uit het Westen en iemand uit een meer traditionele samenleving, ontstaat door een vermindering in wat men noemt 'collectieve opvoeding'. In plaats van dat een baby in een dorp wordt doorgegeven aan veel verschillende verzorgers, worden kinderen in Westerse samenlevingen vaak opgevoed door slechts een of twee ouders. Sommige onderzoekers denken dat dit, gecombineerd met de toegenomen steriliteit van onze levende omgevingen, ook de oorzaak is van een verminderde variëteit in ons microbioom.
Het tweede, geheime genoom
Als we drie jaar zijn, hebben we al een complex bacterieel ecosysteem ontwikkeld en dit unieke microbioom zal voor de rest van ons leven bij ons blijven, steeds veranderend en zichzelf aanpassend aan de omstandigheden. Dit geeft ons een unieke set van bacteriën, misschien wel nog persoonlijker dan onze vingerafdrukken - dit staat ook wel bekend als ons 'tweede genoom'.
Ongeveer 10 jaar geleden hebben wetenschappers succesvol het menselijk genoom, de volledige set van DNA codering die al het menselijk leven bepaalt, ontrafelt. Dit luidde een nieuw tijdperk van geneeskunde in, gebaseerd op het begrijpen van de individuele informatie van onze cellen. Recenter is onze aandacht naar het genoom van onze bacteriën gegaan - de reeks van DNA die in al hun cellen zitten. Onderzoekers van het Human Microbiome Project geloven dat dit ook een impact op onze gezondheid kan hebben.
Het dieet, de manier van leven, en de opvoeding zijn allemaal in kaart gebracht in iemands bacteriën. Door beter te ontcijferen wat de verscheidenheid in samenstelling betekent, hopen wetenschappers dat we een aantal van hun positieve effecten kunnen nabootsen. Veel wetenschappers beschrijven het als een potentiële revolutie in geïndividualiseerde geneeskunde.
Het stimuleren van je unieke mengsel van bacteriën
Hoewel je jouw unieke mix van bacteriën ontwikkelt vanaf je geboorte, is het niet onmogelijk om de balans van bacteriën in je lichaam op langere termijn te veranderen. Zo kunnen we de hoeveelheid goede bacteriën in onze darmen vergroten met bepaalde voeding. Als het op mondgezondheid aankomt, kan de gemeenschap van bacteriën in onze monden een helpende hand gegeven worden met tandpasta's die goede bacteriën stimuleren, zoals Zendium.
Omdat sommige experts beargumenteren dat bacteriën op het lichaam veel aan Westerse naties gerelateerde gezondheidsproblemen zouden kunnen verklaren, kan het verzorgen van goede bacteriën in de toekomst een steeds belangrijker onderdeel van gezond leven worden. Intuïtief gezien lijkt dit logisch: door te zorgen voor deze complexe bacteriële samenleving, zorgt het hopelijk ook voor ons.
ONTDEK ONZE PRODUCTEN
- slide 1
- slide 2
- slide 3
- slide 4
- slide 5
- slide 6