Aften zijn relatief veel voorkomend en je kunt ze gemakkelijk thuis behandelen. Ze kunnen echter ook irritant zijn, zeker wanneer ze vaak terugkomen. In dit artikel leggen we de basisprincipes uit van wat aften eige nlijk zijn en hoe je erachter komt of je er last van hebt. Daarnaast bespreken we belangrijke behandelingen en geven we advies over wat je kunt doen als je last hebt van terugkerende aften.

Wat veroorzaakt aften?

Aften zijn een soort krater-achtige plekjes in de mond, op de lippen of op de tong. Als ze terug blijven komen, kan dit door een van de volgende factoren komen:

 • Bepaalde voedselgroepen: tarwe, chocolade, citruszuur, pittig eten of erg heet eten;
 • Irritatie door externe objecten in de mond zoals een slecht passend kunstgebit of beugels;
 • Hormonale veranderingen, bijvoorbeeld gedurende de menstruatie of de zwangerschap;
 • Per ongeluk op je tong of wang bijten;
 • Tandpasta waarin SLS (sodium lauryl sulfate) zit;
 • Stress.

Terugkomende aften

Terugkomende aften komen regelmatige terug, niet noodzakelijk op dezelfde plek. Let goed op de mondverzorging en de voeding die je tot je neemt, misschien vind je daar de reden dat de aften terugkomen. Als ze blijven terugkomen, is het verstandig om je dokter of tandarts te raadplegen omdat aften kunnen worden veroorzaakt door onderliggende gezondheidsproblemen zoals:

 • Virusinfecties zoals een koortslip of waterpokken;
 • IJzertekort;
 • Vitamine B12 tekort;
 • Ziekte van Crohn;
 • Coeliakie (gluten-intolerantie);
 • Verzwakt immuunsysteem als gevolg van HIV of lupus;
 • Reactieve artritis.

Een andere reden kunnen medicijnen zijn zoals bètablokkers, niet-steroïde ontstekingsremmers of behandelingen zoals chemotherapie of radiotherapie.

Blijven aften langer dan drie weken zitten, zijn ze nogal rood, pijnlijk of groot, of blijven ze terugkomen, dan loont het om medisch advies in te winnen.

Hoe kun je aften snel behandelen

Vaak zijn aften ongevaarlijk en vereisen ze geen enkele behandeling. Vermijd alles dat het gebied rondom de aft kan irriteren (grof eten of tandenborstels met grove borstelharen) en wacht simpelweg tot ze weg gaan. Blijven ze echter langer dan drie weken zitten, zijn ze nogal rood, pijnlijk, groot of blijven ze terugkomen, dan loont het om medisch advies in te winnen. Hier zijn een paar dingen die thuis kunt doen om pijn of irritatie door aften te verlichten:

 1. Gebruik een door je apotheker aanbevolen beschermende gel of crème.
 2. Drink of eet koude of bevroren voeding. Direct contact met ijs kan het gebied tijdelijk minder gevoelig maken om de pijn of zelfs de ontsteking te verlichten.
 3. Vermijd voedsel dat het getroffen gebied van de mond kan irriteren: grof eten zoals knapperig brood of chips kan problematisch zijn, net als pittig, heet of zuur voedsel.
 4. Gebruik een tandenborstel met zachte borstelharen om te voorkomen dat je het mondweefsel beschadigt.
 5. Gebruik een milde tandpasta die goede bacteriën stimuleert in de mond en die geen SLS (sodium lauryl sulfate) bevat.
 6. Het is moeilijk om snel van aften af te komen, maar je kan helpen ze weg te houden door te zorgen voor goede mondverzorging, zoals minstens twee keer per dag je tanden poetsen, flossen en antimicrobieel mondwater te gebruiken. Lees meer in ons artikel over hoe je aften kunt verminderen.

Dit zijn wat tips, maar geen alternatief voor het bezoeken van een gezondheidszorg professional. Als je enige twijfel hebt, ga dan simpelweg naar je dokter of tandarts voor verder advies.

Zendium bevat dezelfde enzymen en proteïnen als je mond, waaronder lactoferrine, een proteïne die bekend staat om zijn verzachtende werking. Het is klinisch bewezen dat elke poetsbeurt met Zendium Tandvlees Protect helpt om het tandvlees gezond te houden. Klik hieronder voor meer informatie over aften en hoe je de verschillende symptomen kunt behandelen.

Het advies in dit artikel is geen medisch advies. We raden je aan je tandarts te raadplegen als je last hebt van tandvleesproblemen.

Back to top