Veel mensen maken zich zorgen over ontstoken tandvlees. In dit artikel lees je meer over de oorzaken, symptomen en behandelingsopties van ontstoken tandvlees.

Wat is Tandvleesontsteking? Symptomen en Oorzaken

Tandvleesontsteking is de eerste indicatie van een tandvleesaandoening, maar gelukkig is het ook makkelijk te behandelen. Hoewel het een alledaagse aandoening is, weten veel mensen niet dat ze ontstoken tandvlees hebben, omdat het niet altijd pijn doet. Laat je tandvleesontsteking echter onbehandeld, dan kan het ontwikkelen tot een meer serieuze infectie die parodontitis genoemd wordt, iets dat uiteindelijk kan leiden tot tandbederf en schade aan je kaakbeen. Ontstoken tandvlees is een teken dat het tijd is voor een update van je mondverzorgingsroutine en om je tandarts te bezoeken.

Wat veroorzaakt ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees tegengaan begint met het begrijpen van de onderliggende oorzaken. Tandplak is een onzichtbare waas van bacteriën die zich iedere dag op je tanden vormt. Goed nieuws is dat tandplakplak dagelijks kan worden verwijderd door simpelweg te poetsen en te flossen. Echter, als tandplak wel kan blijven opbouwen, kan het leiden tot een bacteriële infectie, wat een van de meest voorkomende oorzaken van ontstoken tandvlees is. De volgende factoren kunnen ook ontstoken tandvlees veroorzaken:

  • Slechte mondhygiëne;
  • Enkele medicijnen;
  • Gebroken vullingen;
  • Zwangerschap (door hormonale veranderingen);
  • Genetische aanleg.

Hoe eerder je ontstoken tandvlees opmerkt, hoe eerder je het kan behandelen en ervoor kan zorgen dat je tandvlees weer gezond is.

Vaak voorkomende symptomen van ontstoken tandvlees

De gezondheid van tandvlees is een gemakkelijke manier om de algehele gezondheid van de mond in de gaten te houden. Allereerst is het zo simpel als het bekijken van de kleur van je tandvlees! Als je je zorgen maakt over hoe je tandvlees voelt of er uitziet, raden we je aan om een tandarts te bezoeken, zeker als je enkele van de volgende symptomen hebt:

  • Ontstoken tandvlees (tandvlees is rood, gevoelig en/of gezwollen);
  • Regelmatig bloedend tandvlees;
  • Tandvlees dat lijkt weg te trekken van je tanden;
  • Losse tanden;
  • Pijn wanneer je kauwt of bij het eten van koud voedsel.

Als je een van de bovenstaande symptomen ervaart, kan dit een teken zijn van tandvleesontsteking. Zelfs als je bloedend tandvlees hebt, maar geen pijn voelt bij het poetsen of flossen, wordt aangeraden naar een tandarts gaan. Hoe eerder je ontstoken tandvlees opmerkt, hoe eerder je het kan behandelen en ervoor kan zorgen dat je tandvlees weer gezond is.

Hoe wordt ontstoken tandvlees behandeld?

Het moet niet als een verrassing komen dat het bijhouden van de mondhygiëne een eerste stap is in de behandeling van ontstoken tandvlees. Aangeraden wordt om regelmatige controles van je tandvleesgezondheid te laten uitvoeren door de tandarts. Deze kan grondige reiniging suggereren om een opbouw van plak te verwijderen, of als je tandvleesontsteking verder ontwikkeld is, kan de tandarts medicatie of ingrepen om de effecten van ontstoken tandvlees tegen te gaan aanbevelen. Je tandarts kan de beste behandeling voor jouw aandoening aanbevelen, net als een antwoord geven op overige vragen. Onthoud, het behandelen of voorkomen van ontstoken tandvlees kan zo simpel zijn als het zorgen voor goede mondhygiëne, het gebruik van een milde tandpasta speciaal ontwikkeld voor mensen met tandvleesproblemen, zoals Zendium, of het inplannen van een grondige reiniging bij de tandarts om verharde tandplak te laten verwijderen. Je kunt hier nog meer leren over tandvleesontsteking.

Het advies in dit artikel is geen medisch advies. We raden je aan je tandarts te raadplegen als je last hebt van tandvleesproblemen.

Back to top