Hoewel de bacteriën in je mond zowel goed als slecht zijn, kan achtergebleven tandplak je tanden beschadigen. Binnen twee dagen kan tandplak verharden en kunnen de symptomen van tandvleesontsteking zichtbaar worden.

Wat is parodontitis?

Parodontitis is een vergevorderde tandvleesinfectie die ervoor zorgt dat je tandvlees van je tanden wordt gescheiden, waarbij niet alleen je tandvlees, maar ook de botten die de tanden op hun plaats houden kunnen beschadigen. Deze aandoening kan tandverlies maar ook nog serieuzere gezondheidsproblemen veroorzaken, als deze niet wordt behandeld. Dit is een kwaal die aan professionals moet worden overgelaten, maar in dit artikel kun je lezen waar je op moet letten en hoe je het kan helpen voorkomen.

Wat zijn enkele symptomen van parodontitis?

Veel symptomen die op parodontitis duiden, beginnen als de symptomen waarmee ook tandvleesontsteking zich aankondigt: gezwollen, gevoelig tandvlees dat makkelijk gaat bloeden tijdens het poetsen of flossen. Uiteindelijk ontwikkelt dit tot een scheiding van het tandvlees van de tanden - parodontitis. De tanden komen los te zitten en de botten in je gezicht die ze op hun plek houden worden verzwakt. Kijk uit voor:

 • Gezwollen tandvlees;
 • Terugwijkend tandvlees;
 • Helder rood of paars tandvlees;
 • Ruimten tussen je tanden die er eerst niet waren;
 • Losse tanden;
 • Het gevoel dat je tanden bewegen als je ergens in bijt.

De bovenstaande symptomen van parodontitis zijn normaal gesproken vrij pijnlijk, dus de kans is groot dat je deze meteen zult herkennen. Hoe sneller je de tandarts bezoekt voor een controle, hoe sneller je kleine tandvleesproblemen kunt aanpakken voordat ze kunnen verergeren.

Het behouden van een goede mond/reinigingsroutine kan de kansen op het ontwikkelen van parodontitis sterk verminderen.

Hoe behandel je parodontitis?

Om parodontitis te behandelen, zul je altijd professioneel advies moeten zoeken. Parodontitis is een geavanceerd tandvleesprobleem en met de juiste beoordeling en behandeling van je tandarts, kan het mogelijk zijn om de vordering een halt toe te roepen. Parodontitis is het directe resultaat van een gebrek aan goede mondhygiëne, wat betekent dat het makkelijk te voorkomen kan zijn. Echter, je kan extra vatbaar zijn voor deze aandoening als het volgende voor jou van toepassing is:

 • Onbehandelde tandvleesontsteking;
 • Inconsistente poets- en flosroutine;
 • Hogere leeftijd;
 • Slechte voeding;
 • Verminderde bescherming, door een gebrek aan bacteriële balans.

Als je denkt dat je vatbaar kan zijn voor parodontitis, raden we je aan je te houden aan je regelmatige tandheelkundige controles en alert te blijven als je wel eens gezwollen of gevoelig tandvlees hebt. Onthoud: Parodontitis behandelingen zouden alleen voorgeschreven moeten worden door een professional.

Hoe kan ik parodontitis voorkomen?

Zorgen voor een goede mondhygiëne kan helpen tandvleesontsteking en parodontitis te voorkomen. Met dit in gedachte, zijn hier wat essentiële tips om goede mondhygiëne te stimuleren:

 1. Bezoek regelmatig de tandarts.
 2. Poets je tanden twee keer per dag met een milde tandpasta, zoals Zendium, en een tandenborstel met zachte borstelharen.
 3. Flos tenminste een keer per dag om bacteriën en voedseldeeltjes te verwijderen.
 4. Gebruik een tandpasta en een mondwater die goede bacteriën in de mond stimuleren.
 5. Let op als je tandvlees opgeblazen of gevoelig is en bezoek de tandarts zo snel mogelijk.

Onthoud dat poetsen en flossen tandplak verwijdert, maar het kan snel weer opbouwen. Wees dus consistent wanneer het op de routine van je mondverzorging aankomt. Door goed te blijven poetsen, flossen en reinigen, kun je de kans op het ontwikkelen van parodontitis sterk verminderen. Toch moet je  professioneel advies inwinnen als je zorgen hebt over je tandvlees en tanden. Proactief zijn wanneer het op de gezondheid van je tandvlees aankomt is ten slotte een goede manier om er zeker van te zijn dat je ook je algemene gezondheid verzorgt.

Zendium bevat dezelfde enzymen en proteïnen als je mond, zoals lactoferrine, een proteïne die bekend staat om zijn verzachtende werking. Het is klinisch bewezen dat Zendium Classic elke keer dat je poetst helpt om de oorzaken van bloedend tandvlees en ontstekingen tegen te gaan.

Het advies in dit artikel is geen medisch advies. We raden je aan je tandarts te raadplegen als je last hebt van tandvleesproblemen.

Back to top