Roze, rood of zelfs een beetje bleek: de kleur van je tandvlees kan variëren aan de hand van je gezondheid. In het algemeen betekent licht tot donker roze tandvlees dat je gezond bent, terwijl rood tandvlees een teken van gevoeligheid of ontsteking is.

Hoe weet ik of mijn tandvlees gezond is?

De staat van je tandvlees is een goede manier om je algemene gezondheid te controleren. Er is een breed scala van kleuren die je als gezond kunt zien: roze tinten zijn doorgaans normaal, maar afhankelijk van je genen of zelfs blootstelling aan de zon, kan het volledig gezond zijn om wat meer bruine of zwarte tinten in je de kleur van je tandvlees te hebben, onafhankelijk van je huidskleur. De kleur van je tandvlees hangt niet alleen samen met de gezondheid van je mond, maar van je hele lichaam. Bekijk hieronder de lijst met kleuren om meer te weten te komen over wat dit voor jou kan betekenen, en wat je proactief kunt doen voor een gezonde, mooie lach.

Verschillende kleuren van tandvlees

  • Roze: Stevig, roze tandvlees is een teken van goed, gezond, goed verzorgd tandvlees.
  • Bruin: Als je een wat donkerdere huidskleur hebt kan dit je natuurlijke tandvleeskleur zijn. Donker tandvlees komt ook voor als je recent veel bent blootgesteld aan de zon, omdat dit de melanine in je tandvlees donker maakt. Kijk naar de textuur en let op kleurverandering op de randjes rond je tanden. Tandvlees moet stevig en glad ogen, ongeacht haar natuurlijke kleur.
  • Rood: Rood tandvlees is een indicatie van ontsteking of infectie. Het tandvlees is waarschijnlijk gevoelig en kan zelfs gaan bloeden tijdens het poetsen en flossen. Vraag zo snel mogelijk om professioneel advies.
  • Geel: Een lichte gele tint of waas op je tandvlees is een indicatie van tandvleesontsteking. Tandvleesontsteking gaat normaal gesproken samen met geïrriteerde en gezwollen tandvlees. Deze aandoening is veel voorkomend en kan worden verholpen met een bezoek aan de tandarts en verbeterde mondverzorging. Echter, als je een gele, pijnlijke plek hebt kan dit een indicatie van een infectie of een aft zijn.
  • Zwart: Zwart tandvlees hangt vaak samen met tabaksgebruik en het slikken van bepaalde medicatie. Je dokter of tandarts kan je medische geschiedenis bekijken en een specifiek advies geven.
  • Wit: Een witte waas is normaal gesproken het resultaat van een schimmelinfectie en vereist medische aandacht om je lichaam te helpen de infectie te bestrijden. Wit en pijnlijk tandvlees, waaronder witte pijnlijke plekken, is waarschijnlijk het resultaat van een virusinfectie: ga meteen naar je dokter of tandarts.
  • Grijs: Tandvlees met een grijze waas is een indicatie van een verzwakt immuunsysteem. Grijs tandvlees hangt vaak samen met een bacteriële infectie die medische aandacht vereist.
Het gezond houden van je mond en tandvlees hoeft niet moeilijk te zijn als je weet waar je op moet letten. Tandvleeskleur is een simpele manier om je gezondheid in de gaten te houden. Gebruik de informatie hierboven om meer te leren, maar aarzel niet om je tandarts om meer advies te vragen. Wees alert op veranderingen in de kleur van het tandvlees, en mocht je ze opmerken, laat dit dan zo snel mogelijk controleren. Zendium bevat dezelfde enzymen en proteïnen als je mond, waaronder lactoferrine, een proteïne die bekend staat om zijn verzachtende werking. Het is klinisch bewezen dat Zendum Sensitive tandpasta het tandvlees helpt beschermen elke keer dat je poetst.

De kleur van je tandvlees hangt niet alleen samen met de gezondheid van je mond, maar met je hele lichaam.

Het advies in dit artikel is geen medisch advies. We raden je aan je tandarts te raadplegen als je last hebt van tandvleesproblemen.

Back to top