Veel mensen maken zich zorgen om gevoelig en ontstoken tandvlees.

Rood tandvlees? Gezwollen tandvlees? Dit is waarom…

Tandvlees is gemaakt van vezelig weefsel, zit vol met bloedvaten en is robuust genoeg om je tanden te ondersteunen voor een leven vol kauwen, knabbelen en het snijden van eten. Wanneer het geïrriteerd of geïnfecteerd raakt, kan het gaan zwellen of rood worden omdat er simpelweg geen andere plek voor het bloed is om naartoe te gaan. Deze zwelling verandert je gezonde, roze tandvlees in tandvlees dat rood en gevoelig is en tot pijn leidt als je poetst of flost. Tandvlees speelt een belangrijke rol in het gezond houden van je mond en hoe meer je weet over de oorzaken van rood of gezwollen tandvlees, hoe beter je deze factoren kunt voorkomen en je mond gezond kunt houden.

Wat veroorzaakt gezwollen en gevoelig tandvlees?

Je tandvlees is niet alleen gevoelig voor de gezondheid van je mond, maar ook voor je algemene welzijn. Als gevolg van het feit dat het gezondheidsproblemen kan laten zien door middel van verandering van kleur, is het logisch dat oorzaken van rood en gezwollen tandvlees gerelateerd zijn aan de tandheelkundige en algemene gezondheid. Hier zijn een aantal potentiële oorzaken:
  • Tandvleesontsteking is een veelvoorkomende aandoening die het tandvlees laat zwellen en rood maakt door een bacteriële infectie, normaal gesproken boven de tandvleeslijn waar je met normaal poetsen en flossen niet bij kunt.
  • Slechte voeding kan resulteren in het ontwikkelen van rood tandvlees.
  • Tandbederf is een andere oorzaak van gezwollen tandvlees. Wat begint als een pijnlijke plek of een gevoelige tand, kan snel een gecompliceerder probleem worden als het onbehandeld blijft.

Je tandvlees is niet alleen gevoelig voor de gezondheid van je mond, maar ook voor je algemene welzijn.

Gezwollen tandvlees: Wat je kunt doen

Hier zijn enkele tips die je kunt proberen om ongemak door rood en pijnlijk tandvlees te verminderen:
  1. Zorg voor goede hygiëne van de mond, poets voorzichtig en flos dagelijks.
  2. Gorgel met zout water om de zwelling van het tandvlees te verminderen.
  3. Eet koud eten voor een kortstondige verlichting.
  4. Bezoek je tandarts voor professionele reiniging. Een regelmatige diepe reiniging kan de kansen op bacteriële infecties of tandbederf, wat gezwollen en gevoelig tandvlees veroorzaakt, verminderen. Probeer eens te poetsen met Zendium Sensitive tandpasta. Het bevat dezelfde enzymen en proteïnen als je mond, zoals lactoferrine, een proteïne die bekend staat om zijn verzachtende werking. Ook bevat het Kaliumnitraat waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het gevoeligheid helpt verlichten.
Onthoud: ga naar je tandarts of dokter als je rood of gezwollen tandvlees hebt. Het is altijd een goed idee om advies te vragen aan een professional voordat je zelf met behandelingen aan de slag gaat, maar goede dagelijkse mondverzorgingsroutine en regelmatige controles kunnen helpen. Rood en gezwollen tandvlees kan best oncomfortabel zijn, maar door advies te vragen aan je tandarts ben je goed op weg om pijnlijk tandvlees te verminderen en een gezonde, mond te houden. Klik hier voor meer informatie over wat verschillende kleuren tandvlees betekenen. red_swollen_gums_what_to_do_830x430
Zendium bevat dezelfde enzymen en proteïnen als je mond, waaronder lactoferrine, een proteïne die bekend staat om zijn verzachtende werking. Het is klinisch bewezen dat Zendum Sensitive tandpasta het tandvlees helpt beschermen elke keer dat je poetst.

Het advies in dit artikel is geen medisch advies. We raden je aan je tandarts te raadplegen als je last hebt van tandvleesproblemen.

Back to top