Zeshoek samengesteld molecuul

HOE HET SPEEKSEL DE MOND OP NATUURLIJKE WIJZE BESCHERMT

Speeksel is een merkwaardige, complexe vloeistof met diverse functies. Onderzoek onthult continu meer over de essentiële rol van speeksel in de natuurlijke bescherming van de mond. Speeksel bevat met name een groot spectrum van antimicrobiële enzymen en proteïnen, inclusief lysozym, lactoferrine en lactoperoxidase, die de groei van bacteriën beheersen en helpen een gebalanceerd microbioom te behouden.

Een downloadbare .pdf, geschreven in samenwerking met Anne Marie Pedersen van de Universiteit van Kopenhagen, neemt dit fascinerende onderwerp verder onder de loep. De samenvatting omvat:

  • Een overzicht van de componenten van het speeksel, inclusief vitale enzymen en proteïnen.
  • Een blik op de rol van het speeksel in de bescherming van tanden en het orale slijmvlies, door middel van het stimuleren van de balans van bacteriën in de mond en het beschermen van tanden en tandvlees.
  • Overweging hoe benaderingen van het aanvullen van enzymen en proteïnen van het speeksel de mondgezondheid kunnen verbeteren door het microbioom te balanceren.