close up van de microscoop

Verwelkomen we een nieuw tijdperk in mondverzorging?

 


Evoluties in de wetenschap van het microbioom hebben onze kijk op orale bacteriën veranderd. Vroege onderzoekers dachten dat alleen al de aanwezigheid van bacterië soorten in de mond konden leiden tot een verlaagde mondweerstand, maar we weten nu dat dit niet het geval is. Veel bacterie soorten hebben gunstige functies; waar het om gaat is het behouden van de balans om zo de mond gezond te houden. 

Om de nieuwste wetenschap van het microbioom en wat dit betekent voor de mondzorgprofessionals samen te vatten, hebben Professor Kilian en collega’s een belangrijk verslag gepubliceerd in de British Journal of Dentistry genaamd “The Oral Microbiome - An Update for Oral Healthcare Professionals”.

Het verslag bevat deskundige inzichten over wetenschappelijke scenario’s waarin het orale microbioom de mondgezondheid positief kan beïnvloeden, en belicht handige strategieën voor het behouden of het herstellen van het orale microbioom. Om de hele publicatie in detail te lezen, bezoek de publicatie website hier.


Als hulpmiddel voor mondzorgprofessionals, zijn de voortgang van de onderzoeken en de implicaties hiervan voor de mondzorg samengevat in een printbare .pdf (onderstaand te downloaden).