Heb je wel eens last van aften? Dit zijn kleine krater-achtige plekjes die kunnen verschijnen op de binnenkant van de mond, bij de tong of bij de lippen. Hoewel ze doorgaans ongevaarlijk zijn, zijn ze niet leuk en kunnen ze pijn of irritatie veroorzaken. In dit artikel kijken we naar de oorzaken van aften en belangrijker nog, hoe je de ontwikkeling van aften kunt verminderen.

Oorzaken van Aften

Wat precies de oorzaken van aften zijn is niet met zekerheid te zeggen. Er zijn een paar dingen die ervan verdacht worden deze kleine uitbarstingen te stimuleren, maar in werkelijkheid is de oorzaak voor iedere persoon anders. Als je zelf aften hebt, zijn hier een paar dingen om op te letten in het dagelijks leven:
  • Bepaalde voedselgroepen: Er zijn een paar verschillende soorten eten die aften kunnen veroorzaken, waaronder eten met grove randen, chocolade, tarwe, pittig of heel heet eten en citrus zuur (zoals in citroenen, limoenen, sinaasappels etc.).
  • Mondirritatie: denk aan een slecht passend kunstgebit of een gebrekkige vulling die schuurt tegen de binnenkant van de wang. Per ongeluk op je wang bijten heeft hetzelfde effect.
  • Bepaalde soorten tandpasta: sommige tandpasta's bevatten SLS (sodium lauryl sulfate) en experts geloven dat dit een van de oorzaken van aften kan zijn.
  • Stress en angst: gezondheidsprofessionals denken ook dat stress en angst een rol kunnen spelen in het veroorzaken van aften.
  • Hormonale veranderingen: als je meer of minder van bepaalde hormonen hebt, kan dit leiden tot aften op de tong, mond of lippen. Vrouwen ontwikkelen soms aften rond de maandelijkse menstruatie en zijn vatbaarder gedurende de zwangerschap.
Dat zijn een aantal belangrijke oorzaken van aften. Als je denkt dat je risico loopt, let dan op de volgende symptomen: een pijnlijke plek of meerdere plekken in de mond (op de tong, lippen, zacht gehemelte of binnenkant van de wangen). Als je hier last van hebt, zijn er een aantal dingen die je kan doen om de aften te verlichten.
  1. Verlicht de klachten van aften door over te stappen op een tandpasta zonder SLS (sodium lauryl sulfate).
  2. Een goede manier om aften te verlichten is het vermijden van bovengenoemd voedsel. Hoewel het mogelijk aften veroorzaakt, kunnen ze aften ook verergeren wanneer ze al aanwezig zijn.
  3. Nog een goede manier om aften te verlichten is door je tanden schoon te maken met een zachte tandenborstel en door voor een goede mondhygiëne te zorgen.
  4. Bedek de aft met een door de apotheker aanbevolen beschermende zalf of crème.
Hopelijk verdwijnen de aften na ongeveer een week. Echter, als ze vaker terugkomen of als je een of meerdere aften hebt die erg rood of pijnlijk zijn of lang aanhouden (langer dan drie weken), ga dan altijd naar een tandarts of dokter voor verder advies.

Gezondheidsprofessionals denken ook dat stress en angst een rol kunnen spelen in het veroorzaken van dit probleem.

causes_canker_sores_how_to_relieve_them_830x430

Het advies in dit artikel is geen medisch advies. We raden je aan je tandarts te raadplegen als je last hebt van tandvleesproblemen.

Back to top