Aften zijn een veelvoorkomend en vaak ongevaarlijk gezondheidsprobleem van de mond. Dit artikel gaat over de basisprincipes van het identificeren en behandelen van aften en beschrijft wanneer je professioneel advies moet zoeken.

Wat zijn aften?

Aften zijn kleine plekjes die voorkomen op de lippen, tong en binnenkant van de mond. Soms zien ze eruit als kleine kraters met een kleine, ondiepe helling tussen cirkelvormige randjes. Ze kunnen eenvoudig zijn, zo komen ze een paar keer per jaar voor en genezen ze over het algemeen binnen een week, of complexer als ze vaker terugkomen of ontstaan door een onderliggend medisch probleem. In dit artikel bespreken we hoe je aften kunt behandelen, en geven we wat remedies voor thuis.

Hoe je aften kunt behandelen

Of je nu een aft onder je tong of ergens anders in je mond hebt, aften gaan vaak uit zichzelf weg. Echter, er zijn een aantal dingen die je kunt doen om sneller van ze af te komen. Probeer enkele van deze tips tegen aften die je thuis kunt proberen en onderzoek welke het beste werkt voor je:
  • Gebruik een beschermende zalf. Vraag een apotheker voor een aanbeveling. Dit zijn gel's of crème's die je op de aft aanbrengt om deze te beschermen tegen verdere irritatie.
  • Drink koele vloeistoffen door een rietje. Dit vermindert de koude sensatie rondom het gevoelige gebied en kan irritatie verminderen.
  • Breng ijs direct aan om de pijn te verminderen, maar doe dit steeds maar een paar seconden per keer.
  • Spoel je mond met zout water (een mix van een of twee theelepels zout in een glas warm water). Herhaal dit een paar keer per dag.
  • Een zoete, natuurlijke remedie tegen aften is simpelweg een beetje honing. Dit kan verzachtend en helend werken. Maak de aft schoon met een wattenstaafje en breng de honing voorzichtig aan.
  • Schakel over op een tandpasta zonder SLS (sodium lauryl sulfate), een chemische stof die de ontwikkeling van aften kan uitlokken.

Aften zijn kleine kraterachtige plekjes die voorkomen op de lippen, tong en binnenkant van de mond.

Hoe voorkom je dat aften terugkomen

Als de aft is genezen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat deze in de toekomst weer terugkomt. Hoewel je niet 100% kunt uitsluiten dat aften nooit meer terugkomen, helpen de volgende tips wel om het minder waarschijnlijk te maken:
  • Als je aften op je tong, lippen of binnenkant van je wangen hebt, eet dan geen voedsel dat je mond kan irriteren. Het kan de moeite waard zijn om grof eten zoals knapperig brood of chips, en pittig of erg heet eten te vermijden. Citruszuur dat bijvoorbeeld in citroenen, limoenen en ander fruit zit kan ook irriteren of pijn veroorzaken.
  • Gebruik geen kauwgom. Net als een aantal soorten voedsel, kan kauwgum irritatie veroorzaken, dus gebruik dit met mate als je vatbaar bent voor aften.
  • Poets je tanden met een zachte tandenborstel. Dit kan verdere irritatie voorkomen en zorgen voor een goede mondhygiëne.
Lees meer in het artikel over terugkerende aften . Door deze simpele trucjes te gebruiken kun je de kans op terugkerende aften reduceren en heb je een aantal remedies tegen aften bij de hand. Als jouw aften echter nogal groot, pijnlijk, vaak terugkomend of lang aanwezig zijn, vraag dan om professioneel advies van je tandarts of dokter. how_to_reduce_canker_sore_830x430

Het advies in dit artikel is geen medisch advies. We raden je aan je tandarts te raadplegen als je last hebt van tandvleesproblemen.

Back to top