Zwangerschap brengt veel fysieke veranderingen met zich mee, maar we denken vaak niet na over wat dit betekent voor je mond. Een zelden besproken bijwerking van zwangerschap is de vorming van aften. Deze komen voor op je tong, lippen of binnenkant van je wangen en kunnen pijn en irritatie veroorzaken. Om je te helpen begrijpen waarom dit gebeurt en wat je kunt doen, hebben we de basisprincipes van aften gedurende zwangerschap op een rijtje gezet.

Aften gedurende zwangerschap: Waarom gebeurt dit?

Er gebeuren een aantal dingen in je lichaam gedurende de zwangerschap die je vatbaarder maken voor aften:
  1. Hormonale veranderingen: Een zwangerschap genereert hormonale verandering die invloed hebben op de manier waarop je lichaam reageert op giftige stoffen en zelfs op de bloedtoevoer van tandvleesweefsel. Dit maakt zwangere vrouwen meer vatbaar voor gezondheidsproblemen van de mond.
  2. Vitamine tekort: Er zijn een aantal soorten voedsel die aften kunnen veroorzaken, zoals chocola, tarwe en citrusvruchten. Gedurende de zwangerschap is er echter een andere mogelijke oorzaak die met het dieet te maken heeft, namelijk vitamine tekort. Probeer ervoor te zorgen dat je een voldoende inname van met name vitamine B12, foliumzuur en zink hebt.
  3. Stress: De Zwangerschap kan een stressvolle tijd zijn. Je moet omgaan met lichamelijke veranderingen, terwijl je je voorbereidt op een nieuwe baby. Soms reageert het lichaam fysiek op stress en aften tijdens de zwangerschap kunnen een symptoom hiervan zijn.
  4. Gedestabiliseerde immuniteit: aften gedurende zwangerschap zouden niet alleen een symptoom van een verzwakt immuunsysteem kunnen zijn, wat normaal is in deze fase. Een virusinfectie kan ook aften veroorzaken.

Wat kun je doen als je aften hebt tijdens de zwangerschap?

Als je jouw mond, lippen en tong hebt geïnspecteerd en een aft hebt gevonden tijdens zwangerschap, zijn er een paar dingen die je kunt doen. Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een goede mondhygiëne routine volgt. Hieronder valt het minimaal twee keer per dag poetsen van je tanden met een klinisch bewezen tandpasta zoals Zendium, flossen en het gebruik van mondwater. Als je tandenborstel je tandvlees irriteert rond de plek van de aft, probeer dan een tandenborstel met zachte borstelharen. Je kunt ook crèmes of zalfjes kopen om op de aft te doen om de pijn te verminderen; praat hier met je apotheker over. Het is ook belangrijk om ieder soort voedsel te vermijden die aften kan veroorzaken of verder kan irriteren. Aften zijn meestal niet groot, maar als ze een hoop zeer doen, ontstoken lijken, langer aanhouden dan drie weken of vaker terugkomen, praat dan met je dokter of tandarts voor professioneel advies.

Er gebeuren een aantal dingen in je lichaam gedurende de zwangerschap die je vatbaarder maken voor aften.

mouth_ulcers_pregnancy_830x430

Het advies in dit artikel is geen medisch advies. We raden je aan je tandarts te raadplegen als je last hebt van tandvleesproblemen.

Back to top