Aften bij kinderen en baby's kunnen onplezierig zijn. Deze kleine zweertjes rond de mond, lippen of tong veroorzaken vaak pijn en irritatie, wat geen pretje is voor een ouder of kind. In dit artikel lees je hoe je aften bij kinderen en baby's kunt voorkomen, met daarbij een hoop praktische tips en advies.

Aften bij kinderen en baby's: wat zijn doorgaans de oorzaken?

Er zijn veel verschillende redenen waarom kinderen en baby's aften krijgen. Bij volwassenen en jongeren kan het komen door vullingen of beugels. Daarentegen zijn de oorzaken van aften bij kinderen en baby's bijvoorbeeld ruw eten of het per ongeluk bijten op de tong/wang. Soms kunnen ze ook veroorzaakt worden door moeilijker te herkennen factoren zoals:

  • Stress;
  • Het eten van bepaalde voeding (chocolade, kaas en tarwe voor sommige mensen);
  • Het gebruik van tandpasta met chemische SLS (sodium lauryl sulfate);
  • Bacteriële infecties.

Hoe zien aften bij kinderen en baby's er eigenlijk uit?

Als je denkt dat je kind last van aften heeft, inspecteer dan de mond, tong en lippen met een heldere zaklamp zonder in de ogen te schijnen. Let op:

  1. Enkele, naadjes-achtige plekjes. Soms zien ze eruit als kleine kratertjes.
  2. Clusters van kraters (soms ontwikkelen meerdere aften zich op een klein tukje).
  3. Donker rode, gele, grijze of witte verkleuring rond de rand.

NB: Denk eraan om onderscheid te maken tussen aften en koortsblaasjes. Koortsblaasjes komen ook vaak voor bij kinderen en baby's en lijken meer op uitslag. Deze komen rond de lippen of mond voor en produceren een tintelend of brandend gevoel.

Als je aften hebt ontdekt bij je kind, maak je dan niet druk: ze zijn meestal ongevaarlijk en beperkt.

Behandeling voor aften bij kinderen en baby's

Als je aften hebt ontdekt bij je kind, maak je dan niet druk: ze zijn meestal ongevaarlijk. Er zijn echter een paar dingen die je kunt doen om de pijn te helpen verlichten. Hierzijn een aantal stappen die je kunt ondernemen wanneer een kind of baby aften heeft:

  1. Probeer een zachte tandenborstel te gebruiken om irritatie aan het tandvlees te voorkomen.
  2. Probeer een milde tandpasta te gebruiken die de slechte bacteriën in de mond bestrijdt.
  3. Voorkom grof, pittig of heel heet eten en drinken.

Tot slot, als je heel erg bezorgd bent, vraag je dokter of tandarts dan om verder advies. Een signaal dat aangeeft dat het tijd is om advies van een zorgprofessional aan te vragen voor aften, is als ze er langer dan drie weken zitten, blijven terugkomen of pijnlijker/roder worden. Dit kan een teken van infectie zijn.

Hoe aften bij kinderen en baby's te voorkomen

Wat kun je doen om te voorkomen dat aften terugkomen? Probeer allereerst een goede mondverzorging te bewerkstelligen bij je kind. Gewoontes die zich vormen op jonge leeftijd hebben een enorme impact op de lange termijn, dus het aanleren van een goede poets-routine is erg belangrijk. Poets met een milde tandpasta, zoals de Zendium Kids Nijntje tandpasta voor kinderen tussen de 0-5 jaar en de Zendium Kids Junior tandpasta voor kinderen tussen de 5-12 jaar oud. Deze tandpasta's bevatten geen SLS (sodium lauryl sulfate). Als het probleem van aften zich echter blijft voordoen, ga dan wederom naar de dokter of tandarts voor advies, maar maak je in ieder geval niet te druk. Aften zijn vrij normaal en gaan over het algemeen na een tijdje weg.

Het advies in dit artikel is geen medisch advies. We raden je aan je tandarts te raadplegen als je last hebt van tandvleesproblemen.

Back to top