Heb je gevoelig tandvlees? Gevoelige mondproblemen staan in de wereldwijde top vijf mondverzorgingszorgen. Gelukkig zijn er manieren om pijnlijk tandvlees te helpen verlichten.

Wat veroorzaakt gevoelig tandvlees?

Het kan frustrerend zijn wanneer je tandvlees hebt dat gevoelig is voor temperatuur, kauwen en poetsen. Enkele oorzaken van gevoelig tandvlees zijn medisch, en sommige komen door gewoontes. Terwijl je door de volgende mogelijkheden gaat, denk dan aan je eigen gewoontes, zowel als het gaat om het gezond houden van je mond als om hoe je jouw mond in het algemeen behandelt.
 • Tandvleesontsteking: een aandoening die voorkomen kan worden met goede orale mondverzorging. Maar, als het er eenmaal is, kan een tandheelkundig bezoek noodzakelijk zijn om het probleem op te lossen - anders leidt het tot rood, gevoelig tandvlees.
 • Tandbederf, zoals een gaatje: een gevoelige tand kan snel  gevoeligheid of pijn in het omliggende gebied veroorzaken, waaronder het tandvlees.
 • Hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap: je tandvlees is een van de eerste indicators van veranderingen in je lichaam en daarom kunnen ze reageren op hormonale veranderingen.
 • Te hard poetsen en flossen: je hebt geen harde tandenborstel of tandpasta met hoge concentraties fluoride nodig om goed te poetsen. Milde tandpasta's zoals Zendium en tandenborstels met zachte borstelharen reinigen je tanden effectief zonder extra gevoeligheid te veroorzaken.
 • Slechte voeding: tandvlees is niet alleen gevoelig voor de gezondheid van je mond, maar voor je hele lichaam.
 • Tandheelkundige hulpmiddelen, zoals houders of een kunstgebit, die niet helemaal goed passen: als je denkt dat ze niet helemaal passen, aarzel dan niet om je tandarts voor een aanpassing te vragen.
4_tips_to_help_sore_gums_830x430

Symptomen van gevoelig tandvlees

De kans bestaat dat je deze symptomen al ervaart terwijl je dit artikel leest. Klinken ze bekend?
 • Gezwollen, gevoelig tandvlees dat snel gaat bloeden tijdens het poetsen of flossen;
 • Kloppend tandvlees;
 • Roodheid.
Heb je last van deze symtpomen? Dan zijn hier vier tips om het pijnlijke gevoel tegen te gaan en om het probleem van gevoelig tandvlees in de toekomst te voorkomen.

Gevoelige mondproblemen staan in de wereldwijde top vijf van mondverzorgingszorgen.

Gevoelig tandvlees: Wat kun je doen?

 1. Maak een afspraak bij je tandarts. Deze is in staat om je een professionele diagnose en een gepersonaliseerde oplossing voor gevoelig tandvlees te bieden.
 2. Eet iets kouds: bevroren druiven, koud water en ijsblokjes kunnen allemaal de pijn verlichten en kunnen tijdelijk de zwelling verminderen.
 3. Neem een ontstekingsremmer om de zwelling te verminderen. Medicatie moet alleen worden ingenomen onder volwassen en medische supervisie.
 4. Denk na over je mondhygiëne: gebruik een milde tandpasta zoals Zendium, neem een nieuwe tandenborstel met zachte borstelharen,verdiep je in borsteltechnieken en zorg ervoor dat je grondig flost. Je gevoelige tandvlees kan een voorbode zijn van tandvleesontsteking, een aandoening die voorkomen kan worden door thuis je mondverzorging op orde te houden.
Gevoelig tandvlees kan een last zijn, maar als je de oorzaken eenmaal begrijpt en gesproken hebt met je tandarts, zal je in staat zijn de symptomen snel te herkennen. Zendium bevat dezelfde enzymen en proteïnen als je mond, waaronder lactoferrine, een proteïne die bekend staat om zijn verzachtende werking. Het is klinisch bewezen dat elke poetsbeurt met Zendium Tandvlees Protect helpt om het tandvlees gezond te houden. Klik hieronder voor meer informatie over pijnlijk tandvlees en hoe je de verschillende symptomen kunt behandelen.

Het advies in dit artikel is geen medisch advies. We raden je aan je tandarts te raadplegen als je last hebt van tandvleesproblemen.

Back to top